TK Volejbal

Naše volejbalistky sa prvýkrát predstavia na majstrovstvá sveta, ministerstvo cestového ruchu a športu chce pomôcť s organizáciou šampionátu na Slovensku

| | |

Slovenské volejbalistky sa po prvý raz predstavia na svetovom šampionáte, ktorý bude o rok v Thajsku a Slovenská volejbalová federácia plánuje zorganizovať vrcholné európske podujatie aj u nás. Pomocnú ruku podá aj ministerstvo cestovného ruchu a športu.
„Ministerstvo cestovného ruchu a športu sa v rámci svojej stratégie rozhodlo v maximálnej miere podporovať organizovanie významných športových podujatí aj na úrovni majstrovstiev Európy, či už v seniorskej alebo v juniorskej kategórii. Len v tomto roku podporíme takéto akcie sumou vo výške 2 milióny eur a v roku 2025 to bude ešte o milión viac. V minulosti mali organizátori sľúbenú pomoc a často nedostali nič. Naša podpora musí byť systémová a vieme pokryť 20 až 50 percent nákladov. Ostatné musí doplniť organizátor a partneri,“ hovorí minister cestovného ruchu a športu.

Len licencia na usporiadanie takéhoto turnaja od strešnej federácie stojí milión eur, ďalšie miliónové náklady pohltí samotná organizácia. Preto je nevyhnutná pomoc aj od štátu, čo si uvedomuje aj prezident Slovenskej volejbalovej federácie Marek Rojko, ktorý sa nedávno stal aj viceprezidentom Európskej volejbalovej federácie. Pred piatimi rokmi bola Bratislava jedným z dejísk majstrovstiev Európy žien a mala veľký divácky úspech.

„Sme radi, že od vzniku ministerstva cestovného ruchu a športu vznikla kapitola na podporu organizovania vrcholných podujatí. Aj preto uvažujeme nad usporiadaním mládežníckeho šampionátu v roku 2028,“ povedal Marek Rojko.
Čo je už teraz isté, je účasť Sloveniek na záverečnom šampionáte majstrovstiev sveta. Miestenku si zaistili vďaka rebríčkovému postaveniu, kde im patrí 28. priečka, najmä vďaka výborným výsledkom v Zlatej Európskej lige. Na šampionáte sa predstaví dovedna 32 tímov z celého sveta.
„Kolektívny olympijský šport dosiahol výnimočný výsledok. Je to veľká vec, ktorá sa ešte doteraz nepodarila, iba v mládežníckych kategóriách. Od roku 2022 sa nehrá kvalifikácia, bolo potrebné takmer tri roky zbierať výsledky. Vďaka tomu sme aj blízko k olympijskej kvalifikácii, kam sa prebojuje najlepších 24 tímov renkingu,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii prezident Slovenskej volejbalovej federácie Marek Rojko

„Chcel by som zagratulovať hráčkami, aj všetkým, ktorí sa o tento úspech zaslúžili. Pre Slovensko nie je účasť na svetovom šampionáte v tých najpopulárnejších kolektívnych športoch úplne bežnou záležitosťou, o to viac si vážim, že našim volejbalistkám sa takýto sen splní. Verím, že sa neuspokoja iba s účasťou medzi elitou a v Ázii potešia našich fanúšikov aj výsledkami,“ povedal na stretnutí s novinármi minister športu a cestovného ruchu Dušan Keketi.
Pre viaceré skúsené hráčky bude svetový šampionát vyvrcholením ich úspešnej kariéry. Kapitánka Karin Palgutová zažila už dva v mládežníckej kategórii a neverila, že sa to pošťastí aj medzi elitou. „Začali sme veriť, keď sme vyhrávali dôležité zápasy, potom sa podarila tá Európa a keď sme sa dozvedeli, že nám to vyšlo, tak to bola obrovská radosť. Budeme tvrdo pracovať, dúfam, že všetky hráčky budú mať chuť reprezentovať a podáme čo najlepší výkon.“
Slovenky by v budúcom roku pred majstrovstvami sveta chceli zorganizovať turnaj, na ktorý by prišli aj mimoeurópske tímy, keďže s nimi majú veľmi zriedkavú konfrontáciu. Záverečný turnaj sa uskutoční v Thajsku na prelome augusta a septembra 2025.