UNESCO Sport meeting 2024

Dušan Keketi na konferencii UNESCO: S Talianmi a Ukrajincami prehlbujeme spoluprácu, zhodli sme sa na spoločnej podpore za silnejší šport a turizmus

| | | |

Na okraj Ministerskej konferencie UNESCO o športe „Change the Game!“ sa minister cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky, Dušan Keketi, v stredu stretol so svojimi náprotivkami z Talianska a Ukrajiny, aby prediskutovali možnosti spolupráce a výmeny skúseností v oblasti športu a cestovného ruchu.

Stretnutie s talianskym ministrom športu, Andreou Abodim, otvoril minister Keketi predstavením novovzniknutého rezortu cestovného ruchu a športu a jeho cieľov v oblasti športových politík. Minister Keketi zdôraznil systémový prístup a zberanie skúseností z partnerských krajín, ako aj plány na financovanie športových subjektov a hľadanie alternatívnych zdrojov financovania, vrátane výnosov z lotérií, hazardných hier a potenciálne aj verejného poistenia.

„Naším cieľom je zmeniť vnímanie športu, ten má významný hospodársky a aj spoločenský vplyv na krajinu. Práve skúsenosti z Talianska ukazujú, že každé investované euro do športu sa vráti trikrát. S kolegami ostávame v aktívnej komunikácii s cieľom výmeny informácií a skúsenosti s touto vyspelou krajinou, ktorá tento rok organizovala ME v Atletike a čaká ich organizácia zimnej olympiády,“ uviedol Dušan Keketi, minister cestovného ruchu a športu. Minister Abodi potvrdil, že Taliansko čelí rovnakým výzvam a ponúkol Slovensku zdieľanie talianskych skúseností vrátane konkrétnych výsledkov z projektov, ako je zriadenie nového špecializovaného laboratória. Minister Abodi taktiež informoval o prebiehajúcich prípravách na Zimné olympijské hry v roku 2026, ktoré bude hostiť Taliansko v Miláne a Cortine.

Rokovania sa zúčastnil aj ukrajinský minister športu a mládeže, Matvii Bidnyi, ktorý na úvod poďakoval za podporu Ukrajine od začiatku ruskej invázie a konkrétne za prijatie mnohých ukrajinských športovcov a trénerov, ktorý našli na Slovensku útočisko. ,,Od začiatku sme zodpovedným susedom a partnerom a budeme v tom pokračovať“, uviedol Dušan Keketi, minister cestovného ruchu a športu na rokovaní.

Ministri sa zhodli na rozvoji spolupráci medzi krajinami, najmä v oblasti antidopingovej agendy. Minister Dušan Keketi ponúkol partnerovi zdieľanie slovenských skúseností, konkrétne aj v súvislosti rozšírením kompetencií slovenskej Antidopingovej agentúry (ADA SR). Ukrajinský minister prejavil záujem o rozvoj spolupráce so Slovenskom, osobitne v oblasti podpory mládeže a športových veteránov. Zároveň požiadal Slovensko o podporu jeho kandidatúry do Zakladajúcej rady Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) vo voľbách v decembri 2024, pričom informoval o revolučných reformných iniciatívach v oblasti antidopingu, ktoré urobili na národnej úrovni. 

Stretnutie potvrdilo dôležitosť medzinárodnej spolupráce v oblasti športu a turizmu, pričom všetky zúčastnené strany sú odhodlané pokračovať v zdieľaní skúseností a podpore spoločných iniciatív.