Minister ocenil najvýznamnejších kuchárov a cukrárov Slovenska za ich mimoriadny prínos k rozvoju gastronómie
Minister cestovného ruchu a športu SR Rudolf Huliak dnes slávnostne prijal najvýznamnejších slovenských kuchárov a cukrárov, ktorým odovzdal ďakovné listy za mimoriadny prínos k rozvoju slovenskej gastronómie, profesionálnu excelenciu a tvorivý prístup. Ocenení odborníci dlhodobo a výrazne reprezentujú slovenský gastrosektor doma aj v zahraničí.
Minister vo svojom príhovore vyzdvihol, že gastronómia je dnes jednou z kľúčových súčastí cestovného ruchu a významným prvkom národnej identity. „Vy ste tí, ktorí dokážu Slovensko predstaviť svetu cez chuť – cez poctivé recepty, kvalitné suroviny a kuchárske umenie, ktoré nesie v sebe našu tradíciu aj moderného ducha. Ste ambasádormi našej krajiny a svojou prácou posilňujete dobré meno Slovenska,“ uviedol minister.
Ocenení kuchári a cukrári pôsobia v špičkových prevádzkach, venujú sa reprezentácii na domácich aj medzinárodných gastronomických súťažiach a dlhodobo prispievajú k rozvoju odbornej úrovne celého odvetvia. Mnohí z nich sa okrem vlastnej tvorivej práce aktívne venujú aj výchove novej generácie kuchárskych talentov.
Minister zároveň zdôraznil, že práve gastronomický sektor má rastúci vplyv na rozvoj regiónov a posilňuje atraktivitu Slovenska ako turistickej destinácie. Úcta k tradícii, práca s lokálnymi surovinami a moderné spracovanie jedál sú podľa neho tým, čo dnes vyhľadávajú domáci aj zahraniční návštevníci.
Podujatie bolo venované poďakovaniu odborníkom, ktorí dlhodobo posúvajú slovenskú gastronómiu dopredu, a zároveň zdôrazneniu jej významu pre celkový rozvoj cestovného ruchu na Slovensku. Minister ocenil ich prácu, nasadenie i kreatívny prístup a vyjadril presvedčenie, že budú aj naďalej inšpiráciou pre celú gastronomickú komunitu.
Ocenení za Slovenský zväz kuchárov a cukrárov:
- Vojtech Artz – Prezident SZKC
- Peter Duranský – prezident Bocuse d ´Or Slovensko
- Peter Vajgel
- Márk Janák
- Marek Minarič
- Andrej Róth
- Jozef Hromják
- Patrik Pokrývka
- Tomáš Ševčík
- Jozef Baránek
- Lukáš Guzman
- Jozefína Zaukolcová
- Stanislav Opold
- Marek Mažec
- Daniel Melicherík
- Marek Mruz – prezident Kuchári bez hraníc
- Martin Repaský
- Branislav Michalčík
- Michal Kulík
- Štefan Meszaroš
- Štefan Szršen
- Ján Duda






