Národné kolo súťaže kuchárskeho umenia Bocuse d’Or Slovakia 2025
Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR si stanovilo ako jednu z priorít aj podporu gastro sektora, ktoré chce podporovať prostredníctvom vzdelávania, podporou talentov a rozvoja ich zručností. V rámci vzdelávacích aktivít „Študuj cestovný ruch“ podporilo Národné kolo najslávnejšej a najvýznamnejšej súťaže kuchárskeho umenia na svete Bocuse d’Or Slovakia 2025, ktoré sa konalo 29. októbra 2025 v Banskej Bystrici.
Súťaž je považovaná za „gastronomického Oscara“ a od svojho vzniku sa rozšírila na všetky kontinenty. V januári 1987 ju založil vo Francúzsku Paul Bocuse, inšpiráciu čerpal z veľkých športových udalostí. Veľkolepá kuchárska a mediálna šou 24 najsľubnejších mladých kuchárov pred živým publikom a pozornými očami poroty pomáha odhaliť najväčšie talenty kulinárskeho umenia z celého sveta. Jej cieľom je zdôrazniť rôznorodosť kulinárskych kultúr.
Aj národné kolo bolo mediálnou šou s varením pred živým aj online publikom. Súťaž prilákala do Banskej Bystrice nielen slovenských šéfkuchárov pôsobiacich doma i v zahraničí, ale aj významných partnerov gastro sektora. Slovenské kolo mali možnosť „ochutnať“ aj študenti stredných odborných škôl a hotelových akadémii v sprievode svojich učiteľov a mentorov z celého Slovenska. Juniori prišli načerpať inšpirácie a motiváciu do ďalšieho štúdia, učitelia podporiť svojich študentov aj absolventov – členov súťažných tímov.
Generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu Ľuboš Kabát v príhovore k súťažiacim vyzdvihol ich talent, kreativitu a prínos pre rozvoj slovenskej gastronómie. Ministerstvo podporuje mladé talenty, vzdelávanie a kreativitu v kuchárskom remesle, stojí za rozvojom gastro sektora, pretože gastronómia je srdcom cestovného ruchu a skvelým spôsobom, ako predstaviť Slovensko svetu. Po skončení súťaže, ako člen VIP poroty, odovzdal ceny víťazným tímom.


